Artiesten

Deze gezelschappen en solisten traden tijdens het Midwinterfeest 2018 op. Klik op de namen om meer te lezen over de artiesten.

Accordeonvereniging Accordando bestaat uit dertig accordeonisten die samen twee orkesten vormen; het A – orkest met gevorderde spelers en het Combi – orkest dat een iets lager niveau heeft. Wekelijks repeteren zij het dorpshuis in Neck onder leiding van een professionele dirigent. Voor speciale gelegenheden worden beide orkesten samengevoegd, zo ook voor het Midwinterfeest. Accordando brengt enthousiasme voor muziek graag over aan luisteraars.

Voor Adinde (18) is muziek een van de belangrijkste zaken in het leven. Ze speelde in de musical Mary Poppins (Stage Entertainment, 2010 – 2011), deed mee aan The Voice Kids en treedt regelmatig op. Zo ook op het Midwinterfeest in De Rijp!

Gemengd koor van vijftig leden met driestemmig repertoire. Dat bestaat uit popsongs uit de jaren zestig en zeventig, Nederlandstalige liedjes, wereldmuziek en kerstsongs. Dirigent is René Domen. De muzikale begeleiding is in handen van Kees Borst.

Alkmaars PrachtKoor is een koor voor mensen met een (lichte) verstandelijke beperking. Elk optreden is steeds weer een groot succes. De variatie in de nummers – van wereldmuziek via levenslied tot pop – en het enthousiasme van het koor, zorgen ervoor dat iedereen, zowel koor als publiek, geniet.

De winnaars van deze vorige maand gehouden grote talentenjacht treden voor u op! Andersom: Theatergroep Andersom bestaat uit spelers met en zonder handicap. Andersom maakt theater dat schuurt en ontregelt.

Annelie Smits uit De Goorn wist al op jonge leeftijd dat ze iets met muziek wilde doen. Zingen is haar grootste passie en in de afgelopen jaren zijn veel van haar dromen op muzikaal gebied uitgekomen. Tijdens het Midwinterfeest zingt Annelie samen met gitarist Rik Appel, met wie zij ook in de coverband Jamm heeft gespeeld.

Voorstellingen voor en door kinderen. Ascon and friends: Cellist Ascon van der Westen uit De Rijp treedt op met muzikale vrienden. Balletschool Attitude: Balletschool Attitude is gespecialiseerd in klassiek ballet en heeft daarnaast lessen caractère, modern en progressing ballet. De leerlingen variëren in leeftijd van vier tot 72 jaar. Tijdens het Midwinterfeest laat een selectie van de balletschool stukken zien die een indruk geven van de verschillende dansstijlen.

Barbees & Barflies is een zanggroep met band en staat onder leiding van Marcello Zempt. Het gezelschap zingt op een energieke wijze veelal eigen arrangementen van bekende en minder bekende liedjes. Voor het Midwinterfeest is een mix gemaakt van kerstliedjes en liedjes die passen bij de kerstsfeer.

Berkhout Vocaal is sinds dit jaar de nieuwe naam van het muzikale gezelschap Berkensmart (anno 2004). Het ensemble bestaat uit 54 leden die onder leiding van dirigent Co Feld en instrumentale begeleiders Simone Beerepoot en Tiny Kramer (beiden accordeon) tijdens het Midwinterfeest kerstliedjes zingen. Enkele nummers worden samen met een kinderkoor gebracht.

Men neme vier heren en een dame. Een stevige dosis jazz gemengd met wat latin en een snufje pop. En voilà, de ideale mix voor een heerlijke muzikale beleving.

Dit voorjaar gestarte samenwerking van gitaarleraar Ruud en leerling Victor die samen bluesmuziek spelen en is aangevuld met bassist Claudio.

Gezelschap van tien zangers en drie instrumentalisten (accordeon, banjo, gitaar) dat zeemansliederen ten gehore brengt. Bruyne Zeelen bestaat 22 jaar en is voortgekomen uit watersportvereniging Bruynzeel in Zaandam.

Wervelende, of juist intens verstilde gospels en meeslepende soulnummers! B – Star zingt ze in een mix van koorzang, afgewisseld met veel solozang. Het veertig leden tellende koor staat onder leiding van Erwin Young, met Rick Piepers aan de vleugel.

Dit Zaanse popkoor bestaat uit 35 zangeressen. Chemistry zingt voornamelijk Engelstalige liedjes uit verschillende muziekstijlen.

Acht ervaren zangers die al jaren met elkaar zingen. Dat komt goed tot uiting in de samenklank. De presentatie, met een verhaal over een actueel onderwerp, maakt een optreden van Cigale extra boeiend.

Compagniezangers uit Medemblik is een shantykoor van 26 mannen dat volgend jaar dertig jaar bestaat. De groep zingt voor het merendeel originele shanty’s, begeleid door een accordeonist. De liedjes nodigen zeer uit om mee te zingen!

Met maar liefst drie frontladies – Chiara Molenaar, Anneke Stoop en Susan Schoofs – weet deze band van iedere gelegenheid een fantastisch feest te maken. COV3RED is een band in het poprockgenre en beschikt over een uitgebreid repertoire. Dat bestaat uit klassieke feestcovers, bekende ‘70s en ‘80s hits, Hollandse meezingers, stevige rocknummers en meer!

Dandelion speelde afgelopen zomer in een uitverkocht Concertgebouw met o.a. Barry Hay en Anne Soldaat, bracht vier singles uit en nam een nieuwe plaat op. De band brengt country – funk, gekenmerkt door zomerse grooves en vocale harmonieën in de traditie van Crosby, Stills, Nash & Young.

Dark Rosie speelt akoestische muziek en doet dat met meerstemmige zang, accordeon, mandoline, gitaar, lapsteel en contrabas. Hun liedjes gaan over het leven. Met een klassieke opmaat, in een Cubaanse cadans, via de Americana naar Edith PIaf… en met een knipoog naar Astor Piazolla, de man van de Argentijnse tango.

Edith en Cindy vormen De Klankverbinders. Hoofddoel van hun optredens is verbinden. Tijdens het Midwinterfeest zingt het duo meerstemmige liedjes, passend bij het evenement. Zij worden begeleid door gitaarduo Icebreaker.

Energiek dweilorkest met circa twintig muzikanten. Zij spelen onder andere klarinet, saxofoon, trompet, trombones, bas en slagwerk. Repertoire: van klassiek tot pop en van carnavalsmuziek tot marsen.

A capella groep van dertien zangers en zangeressen onder leiding van Jessica Huisman. Een enkel nummer wordt begeleid door keyboard – of gitaarspel. Mede door de levendige presentatie waarbij muziek samengaat met showelementen en een snufje humor, oogsten de Moonliners vaak veel waardering tijdens hun optredens.

Dit muzikale duo uit Berkhout wordt gevormd door Ron Bakker en Edwin de Weerd, beiden bekend geworden door hun tijd bij de West – Friese formatie Oos Joos. De muzikanten brengen de luisteraar met tweestemmige zang terug naar de jaren ‘50/’60/’70. Zij zingen nummers van o.a. The Everly Brothers, Bellamy Brothers, Sandy Coast, The Searchers en CCR.

Westfriese folkloristische dansgroep De Schermer Dansers is opgericht in 1948 met het doel de tradities en gebruiken, in het bijzonder de oude dansen, mooie kleurrijke kostuums en muziek van onze voorouders te bewaren…

Shanty – en folksongkoor De Skulpers uit Castricum bestaat meer dan twintig jaar en heeft ruime ervaring in optredens. Ze zijn vaste gast op het Midwinterfeest. De kracht van het koor ligt met name in het zeer brede repertoire variërend van Ierse folksongs, Engelstalige shanty’s tot Nederlandse liederen.

Twee gitaren, twee stemmen. Spelplezier, open en bluesy. Ingehouden groovend maar ook overtuigend en swingend. Repertoire van J. J. Cale tot Ry Cooder en van Sam Cooke tot Tom Petty. Hauser is in het dagelijks leven regisseur, ooit gestart als muzikant/componist (o.a. Hauser Orkater). Jankowski is gitarist (o.a The Watchmen en Rosa King) en docent. Hauser en Jankowski is een soepel op elkaar ingespeelde twee – eenheid.

Theatergroep Eenhoorn creëert met haar theaterprojecten nieuwsgierigheid en verwondering. Eenhoorn brengt theater door buitengewone mensen met hun specifieke kijk op de wereld. De theaterprojecten nodigen de toeschouwer uit om met andere ogen naar de veranderende wereld te kijken. Empowerment en verbinding zijn kernwaarden.

Ooit begonnen als West – Grafdijker smartlappenkoor in 1999, bestaat het Eilandspolderkoor al bijna twintig jaar. Vorig jaar vierden maar liefst 35 leden hun 12 ½ – jarig lidmaatschap. Het gezelschap telt zeventig leden. Begeleiders zijn Piet Schmidt op accordeon en Henk Klinkhamer op slagwerk. Repertoire: hoofdzakelijk Nederlandstalig (zeemansliedjes, smartlappen, maar ook andere genres).

Vocalgroup Enjoy bestaat uit drie vriendinnen die a capella zingen. Het repertoire varieert van kerstliedjes tot nummers van The Beatles.

Chiara Molenaar en Demi Idsinga zijn beiden dans – en jumpingdocent in Purmerend en omstreken. Samen vormen zij het duo Entertainment for you.

Act voor kinderen met heel veel beweging, plezier en spel waarin zij zelf de artiest mogen zijn. Zelfs een voorstelling geven op een podium is mogelijk! Kinderen kunnen meedoen aan acrobatiek, rijden op een eenwieler en lopen op een bal en circusstelten. Ook jongleren met ballen en doeken, spelen met de diabolo of flowersticks en andere acts zijn mogelijk.

Thuishaven van Fifty – Fifty is Hotel De Rijper Eilanden in De Rijp, waar de circa twintig vocalisten en twee accordeonisten tellende groep optreedt voor gasten van De Zonnebloem, ANBO en Vrouwen van Nu. Ook zingt het koor in bejaardentehuizen. Spraakmakend was het optreden in Theater De Purmaryn tijdens de voorstelling Hendrik Groen.

Alain Fournier is een van de pseudoniemen van Volendammer Frank Bond, de singer – songwriter en frontman van indie – folkband AlascA. Met zijn band gaf hij twee albums uit, speelde hij clubtours in Nederland en tourde hij in Italië, Duitsland en Engeland. Hij speelde onder andere als support voor Sinéad O’ Connor.

Deze groep speelt semi – akoestische, meerstemmige nummers van o.a. The Beatles, The Rolling Stones, The Eagles en eigen nummers.

Funky Influence is ontstaan uit vele jamsessies in Amsterdam en omstreken. De band speelt dampende funk, soul en R&B. van een hoog level. Funky Influence laat Sly Stone, James Brown, Prince en andere grootheden voorbijkomen.

Gerry Reus zingt liedjes die het hart raken. Ze doet dit samen met Maarten Grasboer, die haar tevens begeleidt op de gitaar.

Popkoor Girls & Company is sinds 1986 bekend in Alkmaar en omstreken. Het repertoire bestaat uit Engelstalige popsongs en Nederlandse nummers. Het koor zingt drie – vier – of vijfstemmig met pianobegeleiding of a capella. Dirigent is Anita Rol. Het popkoor wordt tijdens het Midwinterfeest begeleid door pianist Luuk Ransijn.

Dweilorkest Goed Gestemd maakt gezellige meezingmuziek. Goed Gestemd is bekend van evenementen als de Avondvierdaagse in De Rijp en de Zondagsmarkt Middenbeemster.

Vier muzikanten met een diepgewortelde liefde voor muziek uit de Deep South van de USA hebben in Handsome Harry & The Hummingbirds de handen ineengeslagen. Hun muziek is een brouwsel van jazz, bluegrass en country. Het resultaat is aangenaam, licht bedwelmende muziek die swingt en schuurt. En lieflijk en tegelijkertijd messcherp is.

Hun repertoire bestaat uit sfeervolle songs van o.a. Sting, Claudia de Breij, Ruth Jacott en eigen werk. De twee vertellen ook de verhalen achter de liedjes. Rode draad is wintersfeer.

Opgericht in 1992, heeft Het Amsterdams Havenkoor inmiddels vele honderden optredens achter de rug. Het koor zingt vaak in de Passenger Terminal Amsterdam waar de zangers passagiers van grote cruiseschepen vocaal verwelkomen of uitzwaaien. Het Amsterdams Havenkoor zingt zeemansliederen en shanty’s.

Het Noord – Hollands selectiekoor (NHSK) bestaat uit jeugd in de leeftijd van tien tot negentien jaar. Het koor zingt veelal meerstemmig. Klassiek, wereldmuziek en filmmuziek zijn onderdeel van het repertoire.

Meezingkoor Het Woelige Nootje uit Ursem zingt al vijftien jaar gezellige Nederlandstalige nummers. De ruim vijftig leden staan onder leiding van dirigent Fred de Wildt en worden begeleid door twee accordeonisten, twee gitaristen en een drummer.

Kinderact. Verhalenverteller.

Dit ensemble bestaat uit Joop en Dirk. Het duo werkt 33 jaar samen en varieert gouwe ouwe muziek met eigen liedjes. Ook hebben ze een uitgebreid kerstrepertoire dat deels traditioneel en deels ‘rocking’ wordt gebracht. Tijdens het Midwinterfeest completeren Berdien en Nino de twee.

Deze band laat een unieke relatie tussen een trompet, trombone, contrabas en drums zien en horen. In The Mood bestaat uit Harm, Maarten, Ted en Jamie uit Berkhout.

Inner Lines bestaat uit instrumentalist Ruud Legdeur en zangeres Judith Komen. Zij zorgen samen voor een muzikale mythe vol liedjes die raken tot op het bot: Schots-Gaelic, gevoelig Engels, vertrouwd Nederlands.

Jean et les copains wordt gevormd door muzikanten uit West – Friesland die chansons vertolken van groten als Brel, Piaf, Aznavour, Clerc, Ferrat en Becaud.

Jeffro de Zanger komt uit Texas en speelt al 28 jaar op straat in Amsterdam.

Jeroen van Baden is een graag geziene gast op evenementen, waar hij met draagorgels altijd voor vrolijke muziek zorgt.

Jeugdkoor Shaloom uit De Goorn repeteert elke week en zingt iedere maand tijdens een gezinsviering in de kerk van De Goorn. De kinderen worden begeleid door Caby Pronk op piano. Jeugdkoor Shaloom staat onder leiding van Simone Beerepoot.

Speciaal voor de kinderen is er een heuse kinderdisco. De dj is Dennis Knijn.

Op beide dagen vinden in de Theaterschuur optredens plaats voor en door kinderen. Onder anderen de winnaars van Alkmaars talent en kinderen van de Rijper basisscholen De Tweemaster en De Balein.

De trollen lopen door het dorp en knuffelen graag met bezoekers.

Pop – rock – en singersongwriterliedjes in een akoestische versie. Deels covers, deels door vertolker Matthijs Laan zelf geschreven. Hij begeleidt zichzelf op gitaar.

La la l’Affiche uit Amsterdam – West telt circa dertig leden en zingt (oudere) popnummers op arrangementen van Judit Odijk. Flashmobs en spontane optredens zijn hun specialiteit.

Twee toppers uit de Beemster bundelen voor het Midwinterfeest hun krachten: presentatrice, zangeres en theatervrouw Leoni Jansen en bandoneonspeler en Edisonwinnaar (2018 Jazz/World – Oeuvreprijs) Carel Kraayenhof.

Luuk is de winnaar van Alkmaar Talent 2014 en inmiddels een bekende artiest in onze regio. Luuk zingt en begeleidt zichzelf op de piano. Het repertoire is gevarieerd en bevat zowel Nederlandstalige als Engelstalige liedjes. Luuk praat de liedjes op theatrale wijze aan elkaar.

Speciaal voor de kleintjes is er de kinderwaarzegster Madame Laroussi. Ben je ook een beetje benieuwd naar de toekomst? Treed binnen in haar wagen en laat je de toekomst voorspellen met behulp van de toversteen.

Maak kennis met een magische wereld tijdens het Midwinterfeest in De Rijp. De initiatiefnemers van Magical Triangle geven je een kijkje in de wereld van jonge tovenaars en toverscholen.

Ierse folkgroep die bestaat uit Judith Kolen (fiddle en banjo), Mariette van Kooten (trekharmonica en zang), Theo Burghouts (bouzouki) en Onno Kuipers (mandoline, gitaar, accordeon en trekharmonica). De sound die Mariette en Judith door de jaren heen hebben opgebouwd, is kenmerkend voor de muziek van Malin; een mooie mellow klank waarbij het lijkt alsof je maar één instrument hoort.

Masja Verdonschot staat vanaf 2011 op het podium: eerst met haar band Exception, daarna in duo’s. De jaren daarna heeft ze zich ontwikkeld als soloartiest. Masja speelt vooral covers uit diverse genres. Haar focus ligt op kleine lieve liedjes.

Dit duo brengt eigen composities. Ze spelen instrumentaal op niet-westerse instrumenten. Max Linsen bespeelt o.a. hang en kalimba’s. Jaime van Eijkelenburg o.a. duclar, kalimba en percussie.

Men2B is een a capella kwartet met roots in de barbershopstyle. Het repertoire van Men2B bestaat uit een mix van herkenbare songs. Swing – , pop – en doo – wop – nummers komen voorbij maar ook intieme kleine liedjes zijn deel van het repertoire. Het kwartet bestaat uit Peter van Hamersveld (lead), Martijn Hoeksema (tenor), Martin Havinga (bass) en Patrick Bergers (bariton).

Nashville is een allround zangtrio uit Graft en De Rijp. Zangeressen Nicole Visser, Anneke Stoop en Susan Schoofs hebben een allround repertoire. Tijdens het Midwinterfeest brengen zij in een kleine setting diverse mooie Nederlandse en Engeltalige luisterliedjes ten gehore.

New Voice is een dertig leden tellend kerkkoor, met de St. Adelbertuskerk in Egmond – Binnen als thuishaven. Het koor zingt eigentijdse liederen die óók in de kerk kunnen worden gezongen. Dirigente Corine de Waard – Noort laat het koor veelal drie – of vierstemming zingen. Het koor wordt begeleid door een toetsenist en een slagwerker.

Hartsvriendinnen die al bijna tien jaar met elkaar zingen: Debby Aries en Susanne Keetman. Onder leiding van Renate Houtman brengen ze tweestemmige popsongs en traditionele kerstliedjes. De twee delen het podium met andere zeer talentvolle leerlingen van Renate, onder anderen Lola Nibbering en Danique Blok.

De dertig mannen van Obdammer Piratenkoor De Landlubbers zingen Ierse/Engelse shanty’s en Nederlandse zeemansliederen en worden begeleid door klanken van gitaar, basgitaar, Ierse fluit, bodran en accordeon. Hun optredens zorgen voor een ongedwongen sfeer en vermaak.

Timber Povee (gitaar), Daniel Baay (gitaar) en Hein Nagelmaeker (contrabas) spelen gipsy, jazz, en pop. Het trio speelt melodieën van Django Edwards, Paco de Lucia, Rosenberg Trio, The Stones en zelfs Mozart en Beethoven!

Tien muzikanten spelen Engelse en andere kerstliederen.

In de afgelopen jaren is Onder Zeil uit Schagen uitgegroeid tot een koor van vijftig mannen (ex – zeevarenden en ‘beste stuurlui’) en zes instrumentalisten. Onder leiding van ‘kapitein’ Marianne Rijnders en begeleid door accordeons, gitaren, viool, fluit, wasbord, mondharmonica en andere zeewaardige instrumenten, laat het zeemanskoor graag horen dat het inmiddels beschikt over een mooi en breed repertoire.

Koor dat is gespecialiseerd in Ierse liederen. De tien zangeressen en vier instrumentalisten maken zelf arrangementen. Out-Cider is altijd op zoek naar minder bekende Ierse en Schotse liedjes.

Het gemengde popmusicalkoor PopArt telt zestig leden en zingt vierstemmig populaire en hedendaagse songs in het Engels en Nederlands. Dat gebeurt onder leiding van dirigent Simon Boerke en met pianobegeleiding door Jan Doedens.

Driestemmig koor met vijftig leden van alle leeftijden onder leiding van dirigent Frank Keijzer. Afslag Edam zingt nummers van Adèle tot Coldplay en van Michael Jackson tot Robbie Williams, was achtergrondkoor van de 3J’s en begeleidde andere Volendamse artiesten tijdens het evenement Vrienden van PX Live.

Popkoor Ongeremd is dameskoor voor jong en oud. Veel nummers worden vierstemmig gezongen. Het repertoire van Popkoor Ongeremd is veelzijdig; van muziek uit de zestiger jaren tot hedendaagse nummers.

Spetterende poppenkastvoorstelling. Al heel wat jaren en met veel succes verzorgt Poppentheater Stromboli voorstellingen voor peuters, kleuters en kinderen tot ongeveer zeven jaar. De voorstelling duurt circa 45 minuten en na afloop mogen de kinderen de poppen een handje geven.

Soraya Oosterbaan en Wendy van der Torre vormen het zangduo Remedy. Zij kennen elkaar zeven jaar en hebben in die jaren in verschillende samenstellingen opgetreden. De meiden waren eenmalig te zien als de talenten van Berget Lewis in haar theatertour en zijn uitgenodigd door Team Berget om mee te gaan naar RTL Late Night, waar zij kort mochten optreden.

Vrouwenpopkoor ReMix is meer dan een muzikale groep. De leden zijn vriendinnen, maken van de wekelijkse repetitie een feestje en gaan weekendjes weg. Het onderlinge plezier straalt af op het publiek.

Zangeres Renate Poel is opgegroeid in het mooie De Rijp. Na vier jaar met een band te hebben opgetreden, gaat Renate tegenwoordig solo. Met ballads van o.a. Eva Cassidy, Elske DeWall en BLØF wil zij haar publiek een blijvende herinnering meegeven. Tijdens het Midwinterfeest speelt Renate met gitarist en pianist Jörgen Boots.

Richard Koppes uit De Rijp zingt zelf geschreven Nederlandstalige (luister)liedjes. Hij begeleidt zichzelf op gitaar.

Rico Jonk stapt in de huid van Arie Scop, de kanaalgraver van het Noord – Hollands Kanaal. We zijn dan beland aan het begin van de negentiende eeuw. Ondersteund met video – animatie vertelt hij over de geschiedenis van dit grote bouwwerk en zijn eigen belevenissen.

Dit gezelschap van achttien vocalisten bestaat twaalf jaar. In 2015 werd hun eerste CD uitgebracht. Roaring Fifties zingt sea songs en shanty’s, zowel in het Nederlands als in het Engels. De groep wordt begeleid door instrumentalisten op gitaar, fluit, djembé, concertina, trekzak en percussie.

Dit octet bestaat uit vier zangers en vier zangeressen. Ze zingen a capella sfeervolle liederen.

Swingend koor met zestien leden en een dirigent. Tijdens het Midwinterfeest brengt de groep een mooi kerstrepertoire.

Scheepsfolk behoort tot de top van Nederland op het gebied van maritieme folkmuziek en is ook een graag geziene gast in Engeland, Frankrijk en België. De vier muzikanten spelen gitaar, banjo, mandoline, accordeon, cajon, wasbord , U – bas, ukelele en trekzak.

Schermeer Vocaal is een vijftig leden tellend koor dat onder leiding staat van Gerard Houtkoper. Het koor wordt begeleid door de accordeonisten Froukje Dijkstra en Annie Kuijlenburg.

Vorig jaar is black gospel choir B.lief. verdergegaan als SeptemberBlues. De leden vinden het belangrijk bekend te zijn met de geschiedenis van blues en soul. Door hun muziek ervaren ze de spirit van de genres. Zangcoach Judith Wognum heeft de muzikale leiding. Instrumentalisten zijn basgitarist Bas Afink en drummer Marc Honing.

Sien is vijftien jaar en komt uit De Rijp. Deze singer songwriter begeleidt zichzelf op piano en ukelele. Ze laat ook covers horen.

Sim’s fanfare is een muziekgezelschap dat bestaat uit de fanfares Muzieklust uit Obdam en Creona uit Wieringerwerf. Beide gezelschappen werken vaker samen. Wim Hendriks is al een kwart eeuw dirigent van de fanfares.

Gemengd koor van de St. Bonifatiusparochie in De Rijp. Het koor zingt met circa dertig leden onder leiding van een professioneel dirigent.

Solid is een close – harmonygroep die wordt gevormd door zeven zangeressen. De groep brengt pop – en soulsongs en zingt dat minimaal vierstemmig. Speciaal voor het Midwinterfeest wordt een aantal kerstliedjes gezongen. Pianist Billy Maluw begeleidt het zevental.

Onder de titel ‘Het wel en wee van Jan Janszoon Weltevree’ geeft de Spijkerboorder Toneelvereniging in een doorlopende voorstelling een eigen komische impressie van het leven van de historische Rijper zeeman Jan Janszoon Weltevree.

Popkoor Starlight is in 1990 opgericht en heeft alleen zangeressen, ruim 25 in totaal. Ondanks de afwezigheid van mannenstemmen weet de dirigent altijd een warme harmonie tussen de vele vrouwenstemmen te creëren. Starlight brengt een mix van kerst – en populaire liedjes.

Leden van Centrum voor Kunsten uit Alkmaar, Artiance, verzorgen diverse vormen van straattheater op twee locaties.

Vijf streetdancegroepen met gezamenlijk circa 65 kinderen in de leeftijd van vier tot en met twintig jaar, allen uit Graft en De Rijp. Zij laten een gevarieerd dansprogramma zien.

Sunny Voices uit de Zaanstreek is een gemengd koor van ongeveer twintig personen. Het repertoire bestaat uit Ierse ballads, folk en evergreens. De groep wordt begeleid door een diverse instrumentalisten.

Popkoor SurpriSing is een groot koor uit Uitgeest, dat een aantal keren per jaar optreedt in Noord – Holland. Tijdens het Midwintrfeest zingt het koor bekende kerstpopliedjes. Met boeiende choreografie.

Folkmuziek uit verschillende windstreken, ten gehore gebracht door vier muzikanten.

Dit toneelgezelschap uit Grootschermer, ruim 150 jaar actief, speelt een zelfgeschreven stuk. Het is een vervolg op het stuk dat zij twee jaar geleden met groot succes uitvoerden op een sfeervolle buitenlocatie tijdens het Midwinterfeest.

The Freesonics is een driekoppige band uit Amsterdam en omstreken met als motto: ‘celebrating live with an original cocktail of funk, rock and soul’.

De leden van The Sunshiners hebben elkaar leren kennen op les bij trekzakclub Naar de Knoppen in Wormerveer. Zij komen wekelijks bijeen om samen liedjes te spelen, waaronder favoriet You Are My Sunhine.

’t Kommerkoor heet nu Time To Sing en zorgt tijdens het Midwinterfeest onder leiding van Irma van Zelm voor een muzikaal begin van de kersttijd. Time to Sing (52 leden) zingt in het Nederlands, Engels, Duits en Russisch.

Dirigent Jan Jaap Langereis, pianiste Marijke Vis en het 24 leden tellende koor brengen Engelstalige pop – en musicalliedjes.

De Rijper Toneelvereniging Benedictus doet een doorlopend optreden in het raadhuis.

Het koor ’t Scheepstuygh zingt liederen uit de bloeitijd van de handelsscheepsvaart; de periode 1820 tot 1930. De zangers worden begeleid door accordeon, gitaar en drums.

Unicorn behoort tot de top van Nederland op het gebied van semiprofessionele folkmuziek. Ook internationaal is de band een veelgevraagde act. Unicorn komt met drie personen naar het Midwinterfeest: zangeres Betty Borstlap, gitarist John Kuiper en accordeonist Martien Tijburg. Met mooie en gevoelige Ierse ballades hoopt Unicorn de toehoorders in kerstsfeer te brengen.

Unique is al twaalf jaar een hechte zanggroep en staat onder leiding van Renate Houtman uit De Rijp. De groep zingt meerstemmig easy listening popnummers en speciaal voor deze gelegenheid prachtige kerstliedjes.

Midwinterhoorngroep Van Hakken Komt Blazen laat tijdens het Midwinterfeest op beide dagen de klanken van de midwinterhoorns klinken. De midwinterhoorn verdrijft de duisternis en verwelkomt het licht.

Buurtvereniging in de Rechtestraat tussen Kleine Dam en Tilbrug. Doorlopende activiteiten: schip wordt bevoorraad, kinderspelen met weeskinderen, begrafenis van visserman.

Vigorosa bestaat uit een groep zangeressen onder leiding van Saskia Diel uit Alkmaar. Ieder seizoen stelt Saskia voor Vigorosa een nieuw programma samen, waarbij diverse musici medewerking verlenen, onder wie vaste begeleider Geert Hoes. Jaarlijks tijdens de kerstperiode treedt Vigorosa op met liederen afgestemd op de kerstsfeer.

Viswijvenkoor Dulle Griet is een club vrouwen die zingen en praten over lief en leed. Wekelijks ontmoeten zij elkaar op de markt, ook nu op het Midwinterfeest. Je hoort ze van verre aankomen; hun klompen kletteren op de maat van de muziek. Zo nemen zij het publiek mee naar tijden van weleer.

Je hoort de trommels al van verre. Vrolijke tonen van fluit of doedelzak vullen steeds meer de lucht. Dan zie je ook de vlaggen en hoor je het gezang en wordt duidelijk: Vive les Gueux is er! Tussen de stemmige en vrolijke liederen met een historische inslag wordt alles aan elkaar gepraat met spannende verhalen en interessante weetjes over de tachtigjarige oorlog.

Barbershop showkoor Whale City Sound Zaandam bevindt zich al jaren aan de top van Barbershopsinging in Nederland. De stijl van Barbershopsinging is a capella en vierstemmig – lead, bariton, bass en tenor – als een vorm van close harmony. De verschillende songs worden ondersteund door een subtiele choreografie. Het koor bestaat uit veertig zangers
en wordt geleid door Chiel van Tok.

Driekoppige beatband uit Hilversum die inspiratie haalt uit de vroege jaren zestig. Dat levert puntige en vrolijke popliedjes met een nostalgische sfeer op.

Dit operagezelschap creëert een podium voor jonge mensen die serieus met klassieke muziek bezig zijn. Het is een kweekvijver voor jong talent. Oprichtster en dirigent Anke Hillier – van der Kooij, zelf operazangeres, weet hoe belangrijk het is dat jongeren podium – en ensemble – ervaring kunnen opdoen.