Bereikbaarheid

De Rijp is tijdens het Midwinterfeest op zaterdag en zondag bereikbaar via de N244. Automobilisten worden geleid naar de parkeerterreinen op bedrijventerrein De Volger. Parkeren op De Volger kost 6 euro per auto. Gratis pendelbussen brengen bezoekers van De Volger naar het centrum van De Rijp waar het Midwinterfeest plaatsvindt.

Bezoekers vanuit de Beemster

Bezoekers vanuit de Beemster kunnen gebruik maken van een gratis pendeldienst. Deze rijdt –zonder dienstregeling- permanent op zaterdag van 11.00 tot 22.30 uur en op zondag van 11.00 tot 18.30 uur tussen bedrijventerrein Bamestra en de Westdijk nabij De Rijp.

Gratis vaartochtje

Op zaterdag en zondag van 12.00 tot 16.30 uur is het mogelijk om varend ons dorp binnen te komen. Vanaf de Westdijk (vlak bij de Beemsterbrug) kunnen bezoekers gebruik maken van gratis vervoer door historische rondvaartboten die naar uitstapplaatsen aan de Meelzak en de Tuingracht (achter de kerk) varen.

Bezoekers vanuit Alkmaar

Vanuit Alkmaar (Industrieterrein Oudorp, halte aan de Edisonweg t/o nummer 3) rijdt er volgens een dienstregeling een gratis pendelbus naar De Rijp. De gemeente Alkmaar heeft dit financieel mogelijk gemaakt.

Op dit bedrijventerrein is aan de Alexander Flemingstraat 10 (een zijweg van de Edisonweg) een groot (gratis) parkeerterrein beschikbaar. De slagboom staat (en blijft) het hele weekend open.

Rooster pendeldiensten Alkmaar-De Rijp v.v.

Bus stopt ook in West-Graftdijk

Gedurende de dienstregeling Alkmaar – De Rijp stopt de pendel ook in West-Graftdijk, bij de bushalte op het viaduct. Om circa 10 minuten over het hele uur en circa 10 minuten over het halve uur kunnen passagiers naar De Rijp vanaf genoemde bushalte instappen.

N244 afslag De Rijp niet toegankelijk

Op zaterdag 15 en zondag 16 december is De Rijp beide dagen vanaf de N244 niet toegankelijk voor auto’s. De afsluiting gaat op beide dagen om 10.00 uur in en geldt zaterdag tot 20.00 uur en op zondag tot 17.00 uur.

De organisatie, Stichting Midwinterfeest Graft-De Rijp, is helaas gedwongen om deze verkeersmaatregel toe te passen. Tijdens de edities 2016 en 2014 ontstond door de grote toestroom aan auto’s filevorming op de Julianalaan (en daardoor op de N244) en Driemaster. Ook de pendelbussen stonden stil wat gevolgen had voor de bezoekers van De Volger naar het dorp en terug. Om in 2018 een goede doorstroming te garanderen heeft de organisatie, mede op advies van de Verkeersafdeling van de gemeente, moeten besluiten tot deze maatregel.

Uitzonderingen vormen:

  • De OV-bussen van EBS (naar Wollandje)
  • De pendelbussen (van De Volger naar Wollandje en Zuideinde v.v.)
  • De pendelbussen vanuit Alkmaar-Oudorp naar De Rijp met halte op de Julianalaan
  • Auto’s met geldige invalidenkaart (zij parkeren bij SV De Rijp)
  • Artiesten/deelnemers met instrumenten – zij krijgen een aparte toegangskaart, zonder deze speciale kaart geen doorgang
  • Vrachtverkeer
  • Uiteraard eventuele hulpdiensten

Al het overige verkeer (ook bewoners – tekstkarren langs de N244 geven dit ook aan):

  • wordt doorgestuurd over N244 naar de afslag Graft. Via de Graftermeer en Graft kan De Rijp worden bereikt. Bij de kruising Dorpsstraat/Raadhuisstraat Graft wordt bepaald wie kan doorrijden naar Graft/De Rijp. Hierbij zullen wij enige coulance toepassen.
  • of kan parkeren op De Volger. Vanaf De Volger rijden er gratis pendelbussen naar het centrum van De Rijp.

Verkeershinder bij opbouw Midwinterfeest

In de week vanaf maandag 10 december zal het centrum van De Rijp binnen de poorten worden omgebouwd tot decor van het Midwinterfeest. Dit zal af en toe enige hinder voor het verkeer inhouden. We vragen uw begrip hiervoor. Vanaf vrijdag 14 december om 15.00 uur kan het verkeer al niet meer rijden binnen het gebied van de poorten. Vanaf 16.30 uur zullen groepen van mensen met een beperking arriveren die vervolgens onder begeleiding een wandeling door het dorp maken om alvast te genieten van alle verlichting en versiering. Aansluitend zal de officiële opening op de Kleine Dam plaatsvinden (19.00 uur) met de mogelijkheid aansluitend van het prachtige decor te genieten.

Bereikbaarheid Plusmarkt en De Mieuwijdt

De Plusmarkt en De Mieuwijdt zijn zaterdag en zondag per auto bereikbaar via Graft. Ook bewoners van De Rijp zullen vanaf daar worden toegelaten. Op de hoek Raadhuisstraat/Dorpsstraat zal Midwinterverkeer het hele weekend worden verwezen via de Graftermeer naar industrieterrein De Volger. Verkeer richting Midwinterfeest is vanaf de hoek Raadhuisstraat/ Dorpsstraat) niet mogelijk.

Parkeren bewoners

De organisatie verzoekt bewoners van het feestterrein hun auto’s uiterlijk vrijdag 14 december om 10.00 uur te hebben verplaatst naar parkeerplekken buiten het gebied van de poorten. Deze editie dus ook buiten Oosterpark (deels) en gebied Havenstraat/Kralingergracht. De parkeerplaatsen aan de Tuingracht (garagegebied), aan het Oosteinde (achter Restaurant Bij Ernst) en aan de Rechtestraat (achter Restaurant Oudejans) kunnen wel worden gebruikt. Echter: gedurende de afsluiting van het centrum kunt u geen gebruik maken van uw voertuig als ze op deze locaties staan. Bewoners worden per brief geïnformeerd waarin alternatieven per straat en/of gebied worden aangeboden.