Artikel door Anne Schuuring op de website Alkmaar&meer van SVJ Media.

Koor in Dickens-kleding in de Rechtestraat.

ALKMAAR – In de Rijp wordt dit weekend de 10e editie van het Midwinterfeest georganiseerd. Het dorp is omgetoverd in een sprookjesachtig dorp in kerstsferen. Ruim 500 vrijwilligers helpen mee om het weekend soepel te laten verlopen en bezoekers de ultieme ervaring van het vroegere leven in de Rijp te geven.

Na vier jaar mag het Midwinterfeest weer doorgaan. De straten zijn versierd met verschillende verlichtingen en er staat op elke hoek wel een kraampje waar mensen glühwein of warme chocolademelk verkopen. Door het dorp heen lopen mensen in historische kleding en worden er verschillende optredens gegeven door ruim 125 koren, solisten en bands. Het bijzondere aan het feest is dat er uitsluitend vrijwilligers aan meewerken.

Vrijwilligers helpen met de kleding

Om het Midwinterfeest zo goed mogelijk te laten verlopen, zijn er verschillende organisaties aangesteld om dingen te regelen. Zo heb je verschillende werkgroepen die bijvoorbeeld de veiligheid regelen of het verkeer. Onder andere vrijwilliger Annemarie heeft de kledingavonden geregeld, zodat vrijwilligers een mooi historisch kostuum hebben. In oktober zijn ze gestart met het regelen en maken van de kostuums, later dan de andere werkgroepen, want zij begonnen al in het voorjaar. ‘Het is een flinke organisatie om alles te regelen, maar doordat we het samen doen, gaat het erg goed. Er zijn mooie kostuums en samenwerkingen ontstaan’, vertelt de organisator van de kledingavond. ‘Het leuke aan het feest is dat iedereen erbij betrokken wordt. Het is echt een feest voor de gemeenschap, zo ook op deze avonden waar met ze allen kleding maken’, aldus Annemarie.

Veel oproepen voor vrijwilligers stonden in de krant of konden mensen vinden op Facebook of op andere social media. Een van de vrijwilligers die via een oproep is gaan helpen, is Thea. Zij woont zelf in Graft een klein dorpje naast de Rijp. ‘Er stond een oproep in de krant dat ze mensen zochten om kleding te maken in de oude stijl van vroeger. Toen ik die oproep zag wilde ik ook helpen’, vertelt Thea. Zij heeft geholpen bij de kledingavonden om mensen te helpen hun kostuum te maken. Zelf hoeft vrijwilliger Thea er niet in een historisch kostuum bij te lopen, maar vindt ze het wel leuk om de mensen te helpen. ‘Ik ben er af en toe een avondje mee bezig geweest om de mensen te helpen met het naaien van de kleding. Ook kwamen de mensen bij mij thuis weleens een avondje langs en hielp ik ze daar met hun kleding’, aldus Thea.

Nadat het Midwinterfeest is afgelopen is de kleding voor de mensen zelf. Ze mogen zelf bepalen wat ze met de kleding gaan doen, maar de meeste mensen hergebruiken de kleding weer. Zo kunnen ze het voor het volgende feest bewaren of doneren ze de kleding weer, zodat het niet verspild wordt. ‘Zorg dat je de kleding blijft gebruiken en hergebruikt dat is wat ik de mensen meegeef’, vertelt vrijwilliger Sandra.

Grote bekendheid het Midwinterfeest

Volgens de organisatie van het Midwinterfeest komen er zo een 40.000 mensen het oude dorp bezoeken. ‘De outfits van de mensen en hoe het dorp is aangekleed, laat je echt terug in de tijd gaan en dat is heel erg leuk om te beleven en te zien’, vertelt bezoeker Arjan. In een interview met Alkmaar Centraal laat voorzitter Gerard Kuijn van het Midwinterfeest weten: ‘Het enthousiasme, de blijheid, maar ook de innovativiteit van de vrijwilliger en bezoeker is geweldig. Met een dikke 500 mensen de schouders onder zo’n evenement zetten is wat ik prachtig vind.’