Van 7 tot en met 14 december 2020 zijn er diverse filmpjes over het Midwinterfeest online gezet.  Op deze manier neemt de organisatie, in de week waarin eigenlijk het Midwinterfeest zou plaatsvinden, iedereen mee in Midwintersfeer. Deze filmpjes zijn afgelopen periode opgenomen door Maaike Bosma van Smalltallkfilms, en geven de kijkers een kijkje achter de schermen bij een aantal van de bekende én minder bekende vrijwilligers van het Midwinterfeest.

Het Midwinterfeest 2020
De voorbereidingen voor het Midwinterfeest 2020 waren al in een vergevorderd stadium. Sponsoren waren benaderd, artiesten repeteerden druk en achter de schermen waren enthousiaste vrijwilligers bezig om alles in goede banen te leiden voor de 10e editie. Tot het coronavirus in Nederland kwam, en er uiteindelijk besloten moest worden het Midwinterfeest 2020 niet door te laten gaan.

Om deze editie op de kaart te zetten, zijn interviews met verschillende vrijwilligers opgenomen. Hierin vertellen zij wat hen beweegt om zich als vrijwilliger in te zetten, en wat hun werkzaamheden zijn. Een uniek kijkje in de keuken van de verschillende werkgroepen!

Portret vrijwilligers
Wat beweegt al deze vrijwilligers om zich met zoveel energie voor het Midwinterfeest in te zetten? Voor eigenlijk iedereen geldt: het kost energie maar het geeft nog veel meer energie!

Tijdens de opnames kwam bij iedereen het Midwinter enthousiasme meteen terug; bij het omslaan van de cape, het opzetten van de hoed, het zien van de lichtjes en het ontvangen van de kinderen. De ogen begonnen te glinsteren, de handen te jeuken en nieuwe ideeën werden spontaan geboren.

Deze mensen, die normaal op dit moment druk achter de schermen aan het voorbereiden zijn, staan nu voor één keer in de spotlights. Niet iedereen stond bij het verzoek om mee te werken aan het filmpje meteen te trappelen, maar schroom en zenuwen werden overwonnen, en er zijn fantastische portretten van onze vrijwilligers en hun werkgroepen ontstaan.

Mede door de prachtige foto’s van Karin van Velthuijsen, Ad Hodde en Marco van Ammers en de vrijwilligers, wordt u teruggevoerd naar voorbije Midwinterfeesten.

Wij nodigen iedereen uit om zo weer een stukje ‘Midwintergevoel’ te beleven!

Maandag-tot-maandaggroep

De Maandag-tot-Maandaggroep: voorafgaand aan elk Midwinterfeest is deze groep vrijwilligers een hele week bezig het dorp om te toveren tot een prachtig Midwinterdorp. Zo zetten zij tenten op en plaatsen verkeersborden en welkomstpoorten. Ook verdelen ze de kerstbomen over het terrein, bouwen podia en nog heel veel meer. Dit zijn vrijwilligers met een hands-on mentaliteit, niet lullen maar poetsen en altijd is het een race tegen de klok, want de vrijdag voor het Midwinterfeest moet het af zijn.

Buurtverenigingen

De buurtverenigingen op het evenemententerrein zijn enorm belangrijk voor het Midwinterfeest. Zij zorgen ervoor dat het Midwinterdorp gaat leven, door hun creativiteit wordt iedereen elke keer weer betoverd. Ook wordt er aan het thema ‘historisch De Rijp’ steeds meer vorm en inhoud gegeven. Geweldig dat het evenement zo door de buurten gedragen wordt.

Kleding en catering

Tijdens het Midwinterfeest lopen vele Rijpers in prachtige kleding rond. Een aantal vrijwilligers wordt gekleed door de organisatie, de coördinatie daarvan wordt al jaren door Wil Tromp geregeld. Daarnaast bestiert zij samen met Tineke Schipper ook de catering in het hoofdkwartier van de organisatie. Dit begint op maandag als de “Maandag-tot-Maandag groep” start. Er staat dan voor iedere vrijwilliger altijd een kop koffie met wat lekkers en een lunch klaar

Techniek

De vrijwilligers van de werkgroep Techniek kenmerken zich door hun grote kennis, het altijd meedenken met wat nodig én mogelijk is en hun enthousiasme. Met elkaar zorgen zij ervoor dat het terrein van het Midwinterfeest voorzien is van licht, geluid, stroom en warmtebronnen. Zij stellen de deelnemers in staat hun optredens te kunnen verzorgen. Er kan altijd een beroep op deze mannen worden gedaan wanneer er ergens iets mis dreigt te lopen. Naast deze werkzaamheden zorgen zij ervoor dat al het materiaal weer goed en veilig wordt opgeslagen. De stichting is blij dat hiervoor een goede oplossing is gevonden op De Volger.

Mindervaliden

Het Midwinterfeest wil toegankelijk zijn voor iedereen. Hierbij is er speciale aandacht voor mensen met een beperking. Dit vereist bijzondere aandacht en voorbereiding. Om die reden is hiervoor een specifieke werkgroep opgericht met vrijwilligers die weten waar ze het over hebben. Op vrijdagavond is er bijvoorbeeld de lichtjesavond speciaal voor die mensen waar het lastig voor is zich in een grote menigte te begeven. Voor hen wordt een mooi programma in elkaar gezet. De lichtjesavond is ook altijd de start van het Midwinterfeest met de officiële opening waarbij ook de kinderen van Graft-De Rijp aanwezig zijn!

Poortwachters, gastvrouwen, gastheren

Iedere bezoeker van het Midwinterfeest wordt persoonlijk gastvrij ontvangen bij een van de toegangspoorten en optreedlocaties. Dit gebeurt door de Poortwachters of Gastvrouwen- en heren. Met een lach en een vriendelijk gebaar wordt het programma aangeboden en worden er vragen beantwoord. Een warmer welkom, tijdens deze vaak koude dagen, kan haast niet.

Verkeer

Tijdens het Midwinterfeest zorgen de vrijwilligers van de werkgroep ‘Verkeer’ er met hun enorme inzet voor dat alles in goede banen wordt geleid en dat de bezoekers met een glimlach worden onthaald. Ze staan op afstand van het evenement en krijgen te maken met een grote toeloop en piekmomenten. Deze vrijwilligers zorgen ervoor dat er zoveel mogelijk auto’s op de juiste plek parkeren en de bereikbaarheid van het dorp gewaarborgd blijft.

Deelnemers/artiesten

Er is een groot aantal artiesten actief tijdens het Midwinterfeest met uiteenlopende optredens. Deze optredens zijn vrij toegankelijk voor alle bezoekers. Het programma biedt optredens en activiteiten voor (en door) kinderen en volwassenen. Optredens van toneelverenigingen die hun beste werk laten zien, verschillende bands en koren die zorgen voor muzikaal vermaak en nog vele andere zeer vermakelijke artiesten trekken aan de bezoekers voorbij.

Locaties

Elke editie van het Midwinterfeest varieert het aantal locaties dat men kan bezoeken. De optredens vinden niet alleen plaats in kerken of tenten, maar ook bij mensen thuis, in de schuur of op het erf. Deze bewoners dragen het Midwinterfeest -belangeloos- een warm hart toe en heten iedereen van harte welkom. Zonder deze hulp zou het Midwinterfeest niet kunnen zijn wat het nu is!

Maaike Bosma / SmallTallkFilms

Maaike Bosma / SmallTallkFilms